KORISNE INFORMACIJE

CRNA GORA

Zemlja čuda. Ćup pun najrazličitijeg blaga. Kao da se zaista, kako kaže legenda, bogu iznad Crne Gore pocijepala vreća kad je dijelio darove prirode, pa mu poispadale planine a i štošta drugo. Geografi će, pak, reći da je ovo područje na jugu Evrope i Balkana, neveliko ali jedinstveno po raznovrsnosti, nastalo djelovanjem snažnih sila prirode u davna vremena. Silama ili slučajno, tek – ispalo je lijepo i neobično, veličanstveno.

ULCINJ

Ulcinj se prvi veliki grad na Jadranu nakon prolaska kroz Otrantska vrata, centar velikog i plodnog zaleđa koje se proteže do Skadarskog jezera i planinu Rumiju, ugodno mjesto za življenje i još prijatnije za turiste. Čitava površina opštine od 255 km2 jedinstven je primjer ljepote: najduže pješčane plaže u Evropi, kristalno čisto more, zelenooka rijeka Bojana, prekrasno Šasko jezero, stoljetna Maslinada, bujna vegetacija. Ulcinjsko područje karakteriše jadranska varijanta mediteranske klime i suptropska vegetacija. Ulcinj ima izrazito povoljnu klimu pa se u tom pogledu može porediti sa najčuvenijim turističkim centrima na Sredozemlju. Ono što ga posebno karakteriše jeste činjenica da je ovo grad sa najviše sunčanih sati na Jadranu. Prosječno godišnje sijanje sunca u Ulcinju je 218 dana, odnosno 2706 časova godišnje ili 7,4 čas/dan. Ulcinj je poznato klimatsko ljetovalište i zimovalište. Srednja godišnja temperatura je 16,5 C što znači da je Ulcinj topliji od mnogih primorskih mjesta. Iako su ljeta žarka i topla, zbog stalnog strujanja vazduha, odnosno duvanja veoma prijatnog vjetra maestral, u hladu Borove šume je izuzetno ugodno čak i tokom najtoplijih dana u julu i avgustu. Zbog močvarnog područja u zaleđu Velike plaže i na Solani, Ulcinj je baza za hiljade ptica. Samo se u zimskim mjesecima na Solani registruje preko 20 hiljada ptica, uglavnom iz roda šljukarica. Na solani, zimuju i pelikani, čaplje, patke, kormorani, ptice grabljivice i pjevačice. Ulcinj se nalazi na krajnje južnom dijelu jadranskog primorja. Ovaj prostor se nalazi između 19*22’30” i 19*8’30” i 41*5’6″ sjeverne geografske širine i pripada ivičnoj suptropskoj zoni evropskog sredozemlja. Južnim dijelom u dužini od 30 km izlazi na rijeku Bojanu. U centralnom dijelu je Šasko jezero a u zaleđu opštine masiv planine Rumije. Čitava površina od 255km2 jedinstven je primjer ljepote: beskrajne pješčane plaže, more, rijeka, jezero, planine, bujna vegetacija…

VELIKA PLAŽA

Gotovo da nema turiste koji je ljetnji odmor proveo u Ulcinju, a da nije posjetio Veliku ulcinjsku plazu, tako da, ako se odlucite da svoj odmor provedete na Velikoj plazi zasigurno cete biti ocarani kilometrima duge pjeskovite plaze, koja se poput vjesto iscrtane slikarske linije spaja sa kristalno cistim morem. Plaza I morsko dno su prekriveni sitnim pijeskom.

Taj pijesak ima I veoma djelotvorno zdravstveno svojstvo, te se lezanje na njemu preporucuje u prvom redu zbog problema sa ekstremitetima, isijasom, reumom, kicmom…Velika plaza je najljepsa u suton – kad pri zalasku sunca nastaje nevjerovatna igra boja koja more, pijesak I nebo stapa u jedinstvenu sliku. Osim turista, na Velikoj plazi dolaze svi oni koji svoju licnost zele sjediniti sa nedirnutom prirodom, svakodnevno iscekujuci najljepse zalaske sunca I njegovog zatona u plavo more. Iz ljeta u ljeto Velikoj plazi se vracaju pisci, pjesnici, knjizevnici, glumci, pjevaci, boemi…..

This post is also available in: Engleski